Egaliseren van een vloer: waarom het belangrijk is en hoe het moet

egaliserennl-logo

Als je van plan bent om een nieuwe vloer te leggen, is het egaliseren van de ondergrond (egaliseren vloer) een belangrijke stap die niet overgeslagen mag worden. In deze blog bespreken we wat egaliseren van een vloer inhoudt, waarom het belangrijk is en hoe het in zijn werk gaat.

Wat is egaliseren van een vloer?

Egaliseren vloer houdt in dat de ondergrond vlak en egaal wordt gemaakt. Hierdoor kan de nieuwe vloer gelijkmatig worden gelegd en ontstaan er geen bobbels, kuilen of andere oneffenheden. Egaliseren kan nodig zijn bij verschillende soorten vloeren, zoals laminaat, PVC, tegels en tapijt.

Waarom is egaliseren van een vloer belangrijk?

Als de ondergrond niet vlak en egaal is, kan dit problemen veroorzaken bij het leggen van een nieuwe vloer. De vloer kan gaan verschuiven, er kunnen bobbels ontstaan of er kan vocht tussen de vloer en de ondergrond blijven zitten. Dit kan leiden tot beschadigingen en uiteindelijk tot een kortere levensduur van de vloer. Door de ondergrond te egaliseren, voorkom je deze problemen en creëer je een egale basis voor de nieuwe vloer.

Hoe gaat het egaliseren van een vloer in zijn werk?

Het egaliseren vloer is een klus die nauwkeurig moet worden uitgevoerd. Allereerst moet de vloer goed schoongemaakt worden en eventuele beschadigingen worden hersteld. Vervolgens wordt er een egaline-laag aangebracht die gelijkmatig verdeeld wordt over de vloer. Deze laag droogt op en zorgt ervoor dat de ondergrond egaal wordt. Na het drogen kan de nieuwe vloer worden gelegd. Een vloer egaliseren is niet altijd nodig. Het hangt af van de staat van de ondergrond en het type vloer dat je wilt leggen. Bijvoorbeeld als er al een tegelvloer ligt, die gelijk is aan de ondervloer, is egaliseren niet nodig.